vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Pizzabakning

En blogg om brödbbakningPosted by mats krantz Sun, May 16, 2010 11:23:46
I dag söndagen den 16 maj skall det bakas pizza. Jag har gjort i ordning trettio ämnen som ligger i kylskåp och jäser sedan gårdagen. Degen är en vetedeg med durumvete och manitoba cream, olja jäst och salt. Konsistensen på degen skall vara att den släpper från sidorna men sitter kvar i botten på degblandaren, alltså ganska lös.
I dag tar jag ut de färdigvägda och rundrivna ämnena ett par timmar i förväg. Varje ämne är 140 gram och det blir en pizza stor som en mattallrik. Jag börjar elda ugnen cirka fyra timmar före kalaset skall starta, och sedan är det bara att duka upp alla ingredienser, så att var och en kan göra sin egen önskepizza.
Det brukar bli en trevlig happening att skapa sin egen pizza och baka den i en vedeldad ugn.
I morgon skall jag baka bröd, och då är ugnen fortfarande varm. Det skall bli intressant att se vad det får för konsekvenser för baket i övrigt.
Peppes Pizza

  • Comments(1)//www.vedugnsbakning.se/#post36

Bildgalleri

En blogg om brödbbakningPosted by mats krantz Tue, January 05, 2010 22:38:18
http://galleri.vedugnsbakning.se

Här kommer att finnas diverse brödbilder frånolika baktillfällen.

  • Comments(0)//www.vedugnsbakning.se/#post3

Introduktion

En blogg om brödbbakningPosted by mats krantz Fri, January 01, 2010 22:56:07
Så här på årets första dag startar jag min blogg om bakning av matbröd med och utan surdeg i en vedeldad bakugn.
Varför det?
Jo på hösten 2006 bytte vi ut vår gamla skruttiga oljepanna mot en bärgvärmepump, och då fick vi axess till skorstenstocken. Där byggdes nu en fin vedeldad brödugn, och sedan februari 2007 har vi bakat massor av bröd av skiftande slag i den ugnen.

Man kan inte hetta upp ugnen bara för att baka en sockerkaka, utan när man väl bakar blir det en hel del bröd. Normalt bakar jag var fjortonde dag, och min avsikt är att återkomma med rapporter eventuella bilder och resultat efter varje baktillfälle.

Den erfarenhet som jag har fått under tre års bakning vill jag gärna dela med mig, samtidigt som jag tro att det finns en hel del frågor, tipps och synpunkter som nu får ett forum, så hör gärna av er. Jag skall svara så gott jag kan och jag är också öppen för åsikter och synpunkter. I bakning som i så mycket annat i livet, kan den aldrig bli för bra.

När bakugnen byggdes dokumenterades bygget och det finns nu i en bok som heter "Drömmen om en bakugn" och är utgiven på RECITO förlag, och kan ännu så länge beställas på "litenupplaga.se"

Bakugnen har också varit med i TV, och detta inslag kan beskådas på YouTube - Sverige! i SVT om surdeg

Det var allt för i dag

På återseende

Mats

  • Comments(9)//www.vedugnsbakning.se/#post0