vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Bakning i Maj

bakningPosted by mats krantz Sat, May 05, 2018 12:06:19
Nu var det åter tid att baka, och denna gång gällde förutom att förse familjen med det dagliga brödet också att försöka förbättra Franzbrödet.
Jag har länge tyckt att det visserligen smakade gott, men det var alldeles för tungt i konsistensen. För den skull genomförde jag ett antal experimentbakningar i min vanliga elugn, och när jag var nöjd med de bröd jag där bakade förde jag över metoden till min vedugn.
Som jag envist har påpekat, har visserligen råvarorna betydelse, men det är metoden som avgör om brödet skall bli riktigt bra.
Tidigare har jag gjort hela degen med jäst, surdeg och allt kvällen innan och sedan har den fått jäsa i kylskåp till nästa dag.
Denna gång gjorde jag en Poolish av vatten jäst och mjöl dagen innan. Två timmar innan det var dax för avbakning gjorde jag två degar som knådades med poolish mjöl salt och en av dessa med surdeg och en utan. Dessa fick sedan jäsa som bullar på bakbordet i till strax innan avbakning, då jag rev fyra limpor av varje deg och lät dessa jäsa i bakduk en kort stund. Sedan in i 300 gradig ugn i trettio minuter. På bilden ligger surdegsbröden längst ut till vänster och bröden utan surdeg innanför rågbröden. Skillnaden i färg är stor men det beror nog mera på var i ugnen dessa låg. Jag borde ha flyttat på bröden efter halva tiden, vilket är en lärdom till nästa gång.
Återkommer när jag har ätit av bröden.
Elden brann lugnt och all annan bakning fungerade fint. Visserligen kunde Wedhandlar Wedholms ved gett lite mer värme, men man får skruva ner sina förväntningar när man har med vedskojare att göra.
Som framgår av klockan var jag klar två på natten, men det gick bra för jag lutade mig en stund mitt på dagen.
Nu finns det en försvarlig mängd av detta livets nödtorft, en skön känsla.


  • Comments(4)//www.vedugnsbakning.se/#post257

Årets marmeladkok

bakningPosted by mats krantz Thu, February 22, 2018 20:01:38
Denna bild föreställer resultatet av årets marmeladkok. Det är förvisso inte bakning i vedeldad ugn, men bara det faktum att Wedhandlare Wedholm från Wedholms Wed och Diverse UPA inte är inblandad är skäl nog för en given succé.

Såtillvida hör det ihop, som att jag varje morgon till min frukost bestående av eget i den vedeldade ugnen bakat bröd, havregrynsgröt med blåbär och vattenlingon samt en leverpastejsmörgås ett kokt ägg med ejderns kaviar på ryskt rågbröd och avslutningsvis en toast med ost och pomeransmarmelad. Allt detta sköljs ner med en balja "Life Boat Tea" som innebär att jag förutom att njuta av ett fint Engelskt frukostte, också gynnar livräddningsverksamheten runt den Engelska kusten.
Efter en sådan start på dagen kan man lätt ta itu med livets vedermödor.

Pomeransmarmeladen kokar jag i skiftet januari februari, när pomeranser blir tillgängliga i fruktavdelningen. Denna tjockskaliga ganska bittra frukt är en förutsättning för en riktigt god marmelad. Receptet är följande:

Ett kilo vardera av:
-Pomerans
-Citron
-Blodapelsin
-Grapefrukt
Dessa skärs med en vass kniv till tunna skivor och läggs i en stor gryta. Alla kärnor tas tillvara i en särskild skål.
Till frukten tillsätts 4 liter kallt vatten och får sedan stå med lock på över natten.
Kärnorna läggs i lite vatten och får också stå över natten täckta med plastfolie

Nästa dag kokas frukten och kärnorna som kokas med i en hopbunden påse. Dessa innehåller rikligt med gelebildande ämnen. Kokningen pågår till dess all frukten är mjuk och genomskinlig (minst 1,5 timmar) Koka försiktigt så att det inte bränns fast i botten.Skumma bort allt skum som bildas under kokningen
Tillsätt 5 kilo strösocker och koka vidare till dess att man kan lägga lite marmelad på en tallrik och dra en sked igenom marmeladen så att den inte rinner ihop (geleprovet)
Fyll den varma marmeladen på nydiskade burkar och sätt omedelbart på skruvlocken. Dessa skall suga fast så att det inte går att klicka på locken när marmeladen är kall. Nu har man marmelad som räcker ett år.
Detta, kära läsare, är sublimt!
Marmeladen skall nu vara ganska fast när den kallnat.på en tallrik





  • Comments(2)//www.vedugnsbakning.se/#post256

Årets första baksejour

bakningPosted by mats krantz Sun, February 11, 2018 20:03:55
Bäste läsare av denna blogg.
Årets första bak skedde den 1/2. Då var det helt tomt i förrådet, men jag slapp att äta inköpt bröd. Sista skivan gick till frukosten på bakdagens morgon.
Jag summerade också förra årets bak, och till min förskräckelse bakade jag bara fyra gånger. Varför det blev så få gånger kan jag inte förklara mer än att jag har haft en massa annat förmodligen oväsentligt för mig. För kallenderbitaren kan jag dock meddela:

Totalt sedan starten våren 2007 har jag bakat följande mängd bröd:
Knäckebrödskakor 2082 st
Skärgårdskakor 1140 st
Rågsiktekakor 834 st
Franzbröd 1006 st
Pain Rustique 516 st
Ryska rågbröd 580 st
Danska rugbröd 454 st
skorpor 23117 st
övriga diversebröd 676 st
vörtbröd 26 st inga förra året då vi var bortresta till jul
Stompen 83 st
Pizzor 944 st
Köttgrytor Slow food 41 st

Trots den ganska modesta bakandet under 2017 har det blivit en del genom åren. Nytt denna gången var att jag fick hjälp av en av mina två favoritsöner Stefan Archer som skötte det knepiga bakandet av knäckebröd och skärgårdskakor med den äran. Snart kan jag dra mig tillbaka och ägna mig åt att träta med Wedhandlar Wedholm om hans
sura ved, som denna gången tarvade flera tändstickor och till och med tidningspapper för att få fart på. Detta betyder som alla vet otur, men faktum är att resten av baket gick som på räls (tveksam metafor) och bröden anlände som brev på posten (ännu mer tveksam metafor)

Nu har jag förråden fulla och kan ta det lugnt ett tag.







  • Comments(2)//www.vedugnsbakning.se/#post255

Juldikt 2017

bakningPosted by mats krantz Sun, December 17, 2017 15:02:08
Version:1.0 StartHTML:0000000167 EndHTML:0000003700 StartFragment:0000000454 EndFragment:0000003684 P { margin-bottom: 0.21cm; }

Christmas Poem 2017

Soon we will celebrate the birth

Of Christ in the town of Bethlehem

And we will promise to what it is worth

To follow the habit of them

Who worshipped Jesus the son of God

But remember they were all men and white

Isn't that a bit odd

The women were totally out of sight?

Only Maria and Marta was there

Washing Jesus feet and smeared them with expensive oil

And dried them with their own long hair

Causing the disciples minds to boil

Because to use expensive liquid for a purpose like that

Instead the women should prepare for a bite

When the men had there important chat

And according to St Paul women should keep quite

If today Christ would was a member of the US Congress

He would have been seriously out on thin ice

He would be forced to resign after he had to confess

That to the women he could have been much more nice

So why women celebrate Christmas is hard to understand

They have been treated like a second class citizen

The church is an institute built on loose sand

Just wait until the women realize and then...





  • Comments(0)//www.vedugnsbakning.se/#post254

Baka med sur ved i oktober

bakningPosted by mats krantz Thu, October 05, 2017 03:16:53
Bilden föreställer min farmors (salig i åminnelse) rågsiktekakor. Dom är verkligen goda och som lunchmacka med skinka ost tomat och ett stekt ägg, blir man mätt, belåten och vän med livet Behöver jag tillägga att en öl till är inte bara nödvändig utan också obligatorisk.
Nå dagens bak gick bra förutom en liten detalj. Jag är inte skrockfull som fiskarna på Vrångö i Göteborgs södra skärgård där jag tillbringade mina bardoms och ungdoms somrar. Mötte dom en kärring på väg ner till fiskebåten var det bara att vända och gå hem. Detta gjorde att kvinnorna höll sig inne på morgonen till dess fiskarna hade kommit iväg. Mötte dom en präst, då var resten av veckan förstörd och alla försök till fiske bortkastad.
Min enkla skrockfullhet är att jag tror att om jag måste använda mer än en tändsticka för att sticka fyr i ugnen, tror jag att det kommer att gå illa med baket. Normalt tänder jag på lite späntad ved ovanpå den blivande brasan, men idag fick jag använda ett otal tändstickor och dessutom trycka in, ve och fasa, tidningspapper för att få fart på elden. Just då låg Wedhandlar Wedholm och hans sura ved på ett klart minus.
Till min förvåning löpte sedan allt efter ritningarna. Fina limpor blev det och knäckebröd och skärgårdskakor var en fröjd att skåda. Kanske skall man inte bry sig om skrock som svarta katter, fredagen den trettonde eller att inte vissla när man är ute i båt.
Men för säkerhet skull om ni har en träsegelbåt, lägg alltid en femöring under masten.
Nu är det åter fullt i brödförådet, en lugnande tanke inför den ankommande hösten.

  • Comments(3)//www.vedugnsbakning.se/#post253

Högmod går före fall.

bakningPosted by mats krantz Thu, August 03, 2017 01:46:09
Plågad av den skoningslöse wedhandlar Wedholm som hotar med att komma med ved i morgon, blev jag tvingad att baka på trots att vi skall göra annat morgon tidigt. För att klara detta åtagande blev jag tvungen att baka en reducerad omgång utan skorpor och köttgryta.
Dagens försök var att lätta upp det vita Franzbrödet genom att använda en extremt lös deg. Detta sket sig ordentligt, så att i stället för fina höga luftiga limpor fick jag några missformade knorkade klumpar, som alla hamnade i soptunnan. Förargligt, men så går det när man experimenterar. Inte kan jag skylla på veden, den brann muntert och bakade övrigt bröd på ett utmärkt sätt.
Knäckebrödet har jag fått ordning på, och Pain Rustique blev så stora att jag knappt fick ut dom genom ugnsluckan, så jag får vara nöjd ändå. Hur jag skall göra nästa gång med mitt franska vita bröd får jag fundera på. Rapport kommer i sinom tid.

  • Comments(2)//www.vedugnsbakning.se/#post252

Pain Rustique och Pain Poilane

bakningPosted by mats krantz Sat, July 22, 2017 23:28:11
Den 22 juni seglade Min fru och jag iväg på den årliga segelsemestern. I 21 dagar seglade vi i den finska skärgården till Hangö och tillbaka. Det var kallt och blåsigt, men fint ändå. Med på resan hade jag ett danskt rågbröd och två Pain Rustique (det är dom ni ser till höger på bilden) Vi åt av dessa bröd och de var goda hela tiden. Fantastiskt att man kan äta av ett sådant bröd så länge. De blev lite torrare, men aldrig knaltiga och smaken var utmärkt.
Brödskivorna till vänster på bild är Pain Poilane inköpta i torsdags i Paris. Jag äter nu och jämför. Poilanebrödet är större och förvånansvärt lätt. Det är också något mörkare. Bägge bröden är mycket goda, och skillnaden i smak finns men den är förvånansvärt liten. En bulle av Poilanebrödet väger cirka 2 kg som färdigbakat bröd vilket kan innebära en vikt före avbakningen av ca 2,3 kg. Mitt Pain Rustique väger 1,7 kg innan avbakningen, vilket ger en ungefärlig vikt av färdigbakat bröd av ca 1,5 kg. Skillnaden förefaller större när du ser skivorna vilket innebär att Poilanebrödet verkar öka mer i volym än vad mitt bröd gör när det kommer in i ugnen. Det kan tyda på att ugnen är varmare för det franska brödet än vad jag brukar ha. Annars är jag mycket nöjd med mitt bröd, men inget är så bra att det inte kan förbättras.
För övrigt har mitt knäckebröd blivit bättre sedan jag ökade vikten per kaka, satte till jästen först på bakdagen samt gjorde degen betydligt lösare. Man skall egentligen bara ändra en parameter åt gången, men ibland blir man otålig.
Ännu har jag bröd i förrådet, men i augusti blir det dax igen. Får se om jag kan få upp temperaturen lite med Wedholms sura ved.




  • Comments(2)//www.vedugnsbakning.se/#post251

Bakning mellan Hägg och Syrén

bakningPosted by mats krantz Sat, May 20, 2017 11:37:59
Med tom brödlåda var det åter dax att baka för att undvika nöden att grina oss i ansiktet.
Dagens experiment var att förändra knäckebrödet så att det skall bli sprödare. Förändringen bestod i att jästen (färskjäst) inte sattes till förrän dag två så att surdegen fick utveklas ordentligt. En liten tillsats av havrekli gjordes och i stället för sexton kakor gjordes tolv stycken med samma degmängd vilket innebär något tjockare kakor, och så var degen rejält mycket lösare. Det är ett klassiskt fel att förändra flera parametrar samtidigt när man genomför försök, men vi får se om jag lyckas. Gör jag det får jag försöka fundera ut vad som var den avgörande faktorn.

Dagen fel var att jag blev distraherad när jag satte degen till Rågsiktekakorna och använde vatten i stället för mjölk som degspad. Dom blev fina ändå, men det är förargligt när det inte blir som man tänkt. Att skylla detta på Wedhandlar Wedholm går inte. Hans ved brann muntert och resulterade i att ugnen toppade på 350 grader. Han måste ha bytt ut veden till mig till ved som var avsedd för någon annan. Denne svär nog i detta nu över hans sura ved. Det är skönt att även Wedhandlaren den gamle skojaren gör fel i bland.
För övrigt gick allt bra. Skorporna och köttgrytan sattes in klockan 0220. Då var ugnen 165 grader. Det är något varmt, men jag hoppas inte att skorporna blir för bruna. Det är en lång dag för en gammal pensionär. Nu skall jag gå ner och frukostera ute i trädgården med nybakt bröd. Man kan ha det sämre i denna ljuva tid.

  • Comments(2)//www.vedugnsbakning.se/#post250
Next »