vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Introduktion

En blogg om brödbbakningPosted by mats krantz Fri, January 01, 2010 22:56:07
Så här på årets första dag startar jag min blogg om bakning av matbröd med och utan surdeg i en vedeldad bakugn.
Varför det?
Jo på hösten 2006 bytte vi ut vår gamla skruttiga oljepanna mot en bärgvärmepump, och då fick vi axess till skorstenstocken. Där byggdes nu en fin vedeldad brödugn, och sedan februari 2007 har vi bakat massor av bröd av skiftande slag i den ugnen.

Man kan inte hetta upp ugnen bara för att baka en sockerkaka, utan när man väl bakar blir det en hel del bröd. Normalt bakar jag var fjortonde dag, och min avsikt är att återkomma med rapporter eventuella bilder och resultat efter varje baktillfälle.

Den erfarenhet som jag har fått under tre års bakning vill jag gärna dela med mig, samtidigt som jag tro att det finns en hel del frågor, tipps och synpunkter som nu får ett forum, så hör gärna av er. Jag skall svara så gott jag kan och jag är också öppen för åsikter och synpunkter. I bakning som i så mycket annat i livet, kan den aldrig bli för bra.

När bakugnen byggdes dokumenterades bygget och det finns nu i en bok som heter "Drömmen om en bakugn" och är utgiven på RECITO förlag, och kan ännu så länge beställas på "litenupplaga.se"

Bakugnen har också varit med i TV, och detta inslag kan beskådas på YouTube - Sverige! i SVT om surdeg

Det var allt för i dag

På återseende

Mats

  • Comments(9)//www.vedugnsbakning.se/#post0