vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Tidigt julbak

bakningPosted by mats krantz Sat, November 21, 2015 03:17:25
Bilden ovan visar vörtbröden till vänster och de alldeles magnifika pain rustique d.v.s. mina Poilane kopior till höger. Dessa kan man också se på bilden nedan.
Wedhandlar Wedholms ved var helt o.k. i dag, så jag har ingen anledning att klaga. Han är själv i Sydafrika för att se om det behövs ved därnere. Det gör det, men han slarvar väl bort alla möjligheter genom att i stället för business, dricka för mycket av det goda Castle Beer och äta av den läckra grillade maten. Dessutom får min gode vän, som har en vedugn i Kapstaden, ved gratis av ett träslag som man försöker utrota, så där kammar Wedholm noll.

Vörtbröd och julbrödet från skärgården som kallas Stompen blev bra, men jag har en bekännelse att göra. Jag skulle baka vörtbrödet på egentillverkad vört, men jag glömde helt enkelt av att göra sådan, vilket annars är lätt att åstadkomma men det tar lite tid. Det blev ett vörtbröd som jag fuskade till med Carnegie Porter och sirap. Inte cricket om man säger så, men nöden har ingen lag, och jag är säker på att när brödet har dränkts med skinkspad under doppet i grytan, är det ingen som kan känna denna lilla avvikelse.

Denna lilla extrabakning av julrelaterat bröd utöver det ordinarie sortimentet innebär att klockan är 0310 natten till lördag. Tur att jag kunde luta mig en timme medan ugnen ställde in sig på eqvilibrium innan det var dax för limpbakning. Det är hårt att vara bagare och en vedugn sorterar raskt bort agnarna från vetet om uttrycket tillåts

Får se om det blir ytterligare en sejour innan det är dax att fira födseln av Herren Sebaots och den bebådade Marias son. (Josef måste ha varit förbryllad)
I så fall återkommer jag med en rapport.

  • Comments(2)//www.vedugnsbakning.se/#post232