vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Tionde året med vedugnen

bakningPosted by mats krantz Sat, January 09, 2016 20:04:13
Bästa läsare av denna blogg. Utan att ni vet om det, är det tredje gången jag skriver om detta inlägg. Tidigare alster har jag lyckats trolla bort. Synd för dessa var under av snillrikhet och epokgörande upptäckter inom bakningens dunkla värld, men nu har jag glömt vad jag skrev, så nu får jag börja från början.

Emellertid gick allt efter planerna på årets första bak, så nu är brödförrådet påfyllt och Wedhandlar Wedholm kan komma och få betalt för sina leveranser. Han är dock och semestrar på sydligare nejder utan tanke på att den fimbulvintern som nu brutit ut kräver snabba leveranser av ved för att undvika kyla och svält. Han är en sån där, som vi sa i Göteborg, som man aldrig tar var man sätter honom.

Jag lovade lättsinnigt att publicera förra årets bakresultat, och det föreligger på ett handskrivet papper. Att föra över dessa siffror till en datafil överstiger vida min förmåga. Jag hoppas på snar hjälp av min kompetenta hustru, och lovar att återkomma så snart som möjligt. Jag kan som en försmak tala om att under ugnens existens har jag bakat 21745 skorpor. Det är så att jag till och med själv blir lite imponerad.

Man skall dock inte förhäva sig. Jag bakade små kuvertbröd med vallmofrön på, men de blev inte så lätta och fina som jag hade tänkt mig. Orsaken var att de fick vänta på sin tur för att avbakas i ugnen, och då blev det inte bra. Sådana bröd bakar man nog med fördel i den elektriska ugnen i köket. Nu vet jag det.

God fortsättning och lucka till som vi brukar säga när vi riktigt skall vitza till det.


  • Comments(7)//www.vedugnsbakning.se/#post234