vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Baka vad du vill i april

bakningPosted by mats krantz Fri, April 08, 2016 02:16:26
Med detta djungelordspråk inleder jag april månads bakblogg. Det ekade tomt i brödförrådet, så det var för att hålla nöden från dörren som jag plockade fram och körde igång mina surdegar. Nu är det fullt igen, och det finns till och med så att jag kan betala Wedhandlar Wedholm både för utförda och framtida leveranser, givetvis utan att kompensera för moms och extra värmevärde som han propsar på att få ersättning för. Moms har han inte betalat sedan eldkvarn brann, och att han sura ved skulle ha högre värmevärde än veden på Preem är lika skrattretande som Swedbank och Nordea och deras turer om begreppet affärsmoral och etik.

"Bli inte bankman, bli beg bilhandlare, bagare, vedhandlare (sic) eller något annat hederligt så att man slipper skämmas för dig, som fadern sa till son i vardande."


Nu till gårdagens baksejour.

Min i bakning förfarna dotter var på besök, och hon visade mig hur man spänner upp ett bröd på rätt sätt. Jag har visserligen varit ungefär medveten om hur det går till, men när hon fick se mig fumla med detta, tog hon resolut över och instruerade mig handgripligen. Man är aldrig för gammal för att lära sig, och resultatet blev ännu finare Pain Rustique, som framgår av bilden.

Det leder till att jag ytterligare kan understryka min tes, eller som det heter Brödbakandets första sats lika huggen i sten som termodynamikens första sats. Den lyder som följer:DET ÄR AV UNDERORDNAD BETYDELSE VILKA INGREDIENSER MAN ANVÄNDER. DET ÄR METODEN SOM STÅR FÖR HUVUDDELEN AV RESULTATET.

Nu får jag alla mjölfantomer, surdegsfreakar, ugnsfanatiker och alla som vill baka med mjöl som har såtts vid nymåne och skördats vid fullmåne på halsen, men tro mig ty jag har prövat det mesta. Det avgörande för ett bra bröd är metoden som används när det gäller knådning, jäsning, rivning och avbakning.

Vi hade i min bransch en legendarisk maltmästare, som regelmässigt svarade när någon klagade på hans malt
"En riktig bryggmästare, men bara en riktig bryggmästare kan göra öl av vilket jävla malt som helst."
Han hade naturligtvis inte helt rätt, men det låg något i vad han sa, och detta gäller i viss mån också för bagar, men då bara för riktiga bagare.

  • Comments(3)//www.vedugnsbakning.se/#post237