vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Baka med justerat finger

bakningPosted by mats krantz Mon, June 13, 2016 17:09:09
Bästa läsare av denna blogg,

I dag är det måndag, och på onsdag skall jag tända på Wedhandlar Wedholms sura ved och baka en full omgång, för nu är det tomt i brödlådan.
För den skull tog jag fram surdegarna redan i fredags och började friska upp dessa med mjöl och vatten. Detta har jag gjort både lördag och söndag, och resultatet ser ni på nedanstående bild.
Att baka med surdeg är knepigt men det går bara man inte låser sig vid tider och temperaturer. Surdegen måste vara igång ordentligt så att det riktigt bubblar om den, och den skall ha en tydlig och god lukt av mjölksyra. Om man är osäker, kan en liten tillsats av färskjäst av en pottokulas storlek göra susen.

Eftersom jag i början av maj lyckades få vänster långfinger ur led, blir det intressant om jag trotts detta handikapp ändå klarar av att baka. Den borne cineasten kommer naturligtvis osökt att tänka på filmen Mångalen där den manlige huvudrollsinnehavaren Nicolas Cage var bagare med bara en hand. Där är jag definitivt inte.

Rapport kommer:

  • Comments(2)//www.vedugnsbakning.se/#post238