vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Bakning mellan Hägg och Syrén

bakningPosted by mats krantz Sat, May 20, 2017 11:37:59
Med tom brödlåda var det åter dax att baka för att undvika nöden att grina oss i ansiktet.
Dagens experiment var att förändra knäckebrödet så att det skall bli sprödare. Förändringen bestod i att jästen (färskjäst) inte sattes till förrän dag två så att surdegen fick utveklas ordentligt. En liten tillsats av havrekli gjordes och i stället för sexton kakor gjordes tolv stycken med samma degmängd vilket innebär något tjockare kakor, och så var degen rejält mycket lösare. Det är ett klassiskt fel att förändra flera parametrar samtidigt när man genomför försök, men vi får se om jag lyckas. Gör jag det får jag försöka fundera ut vad som var den avgörande faktorn.

Dagen fel var att jag blev distraherad när jag satte degen till Rågsiktekakorna och använde vatten i stället för mjölk som degspad. Dom blev fina ändå, men det är förargligt när det inte blir som man tänkt. Att skylla detta på Wedhandlar Wedholm går inte. Hans ved brann muntert och resulterade i att ugnen toppade på 350 grader. Han måste ha bytt ut veden till mig till ved som var avsedd för någon annan. Denne svär nog i detta nu över hans sura ved. Det är skönt att även Wedhandlaren den gamle skojaren gör fel i bland.
För övrigt gick allt bra. Skorporna och köttgrytan sattes in klockan 0220. Då var ugnen 165 grader. Det är något varmt, men jag hoppas inte att skorporna blir för bruna. Det är en lång dag för en gammal pensionär. Nu skall jag gå ner och frukostera ute i trädgården med nybakt bröd. Man kan ha det sämre i denna ljuva tid.

  • Comments(2)//www.vedugnsbakning.se/#post250