vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Bakning i Maj

bakningPosted by mats krantz Sat, May 05, 2018 12:06:19
Nu var det åter tid att baka, och denna gång gällde förutom att förse familjen med det dagliga brödet också att försöka förbättra Franzbrödet.
Jag har länge tyckt att det visserligen smakade gott, men det var alldeles för tungt i konsistensen. För den skull genomförde jag ett antal experimentbakningar i min vanliga elugn, och när jag var nöjd med de bröd jag där bakade förde jag över metoden till min vedugn.
Som jag envist har påpekat, har visserligen råvarorna betydelse, men det är metoden som avgör om brödet skall bli riktigt bra.
Tidigare har jag gjort hela degen med jäst, surdeg och allt kvällen innan och sedan har den fått jäsa i kylskåp till nästa dag.
Denna gång gjorde jag en Poolish av vatten jäst och mjöl dagen innan. Två timmar innan det var dax för avbakning gjorde jag två degar som knådades med poolish mjöl salt och en av dessa med surdeg och en utan. Dessa fick sedan jäsa som bullar på bakbordet i till strax innan avbakning, då jag rev fyra limpor av varje deg och lät dessa jäsa i bakduk en kort stund. Sedan in i 300 gradig ugn i trettio minuter. På bilden ligger surdegsbröden längst ut till vänster och bröden utan surdeg innanför rågbröden. Skillnaden i färg är stor men det beror nog mera på var i ugnen dessa låg. Jag borde ha flyttat på bröden efter halva tiden, vilket är en lärdom till nästa gång.
Återkommer när jag har ätit av bröden.
Elden brann lugnt och all annan bakning fungerade fint. Visserligen kunde Wedhandlar Wedholms ved gett lite mer värme, men man får skruva ner sina förväntningar när man har med vedskojare att göra.
Som framgår av klockan var jag klar två på natten, men det gick bra för jag lutade mig en stund mitt på dagen.
Nu finns det en försvarlig mängd av detta livets nödtorft, en skön känsla.


  • Comments(4)//www.vedugnsbakning.se/#post257