vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Bakning i oktober

bakningPosted by mats krantz Tue, October 09, 2018 19:14:42
Den minnesgode följaren av min facebooksida minns kanske att jag har varit missnöjd med mina s.k. Franzbröd (uppkallade efter bagare Franz i min barndom). Jag tyckte dom var för kompakta.
Efter ett antal försök med en poolish, som är en tunn jästs och mjölslurry som får stå över natten i kylskåpet och som efter knådning och jäsning avbakades i min elugn i köket, kom jag så småningom fram till ett bröd som motsvarade mina förväntningar.
Vid bakningen den 4e oktober genomförde jag den framtagna metodiken i min vedeldade bakugn med, som framgår av bilden, tillfredsställande resultat. Det stora problemet är "timingen" där det färdigrivna brödet inte tillåts att jäsa över så att strukturen kollapsar.
Normalt brukar ugnen hamna på 330-340 grader efter färdig eldning. Eftersom ugnen svalnar en grad per minut, är det lagom att riva brödet cirka 30 minuter innan ugnen blir 300 grader.
Av någon märklig anledning blev inte ugnen varmare än 280 grader, varför jag fick in med bröden något tidigare än planerat. Det syns på brödet som är lite ljusare än normalt. Det blev ändå 8 limpor lätta och fina, som dessutom smakar utmärkt.

Att ugnen inte blev varmare än 280 grader är desto märkligare eftersom Wedhandlar Wedholm från Wedholms Wed och Diverse U.P.A. var på besök och inspekterade hur det brann under uppvärmningsfasen. Han förklarade att hans ved uppförde sig exemplariskt, men något lurt var det för han försvann som en avlöning innan det var dax att baka.

Resten av baket gick som planerat, så nu är det fullt i förråden. Det blev 12 Knäckebrödskakor, 8 Skärgårdskakor, 8 Franzbröd. 8 Rågsiktekakor, 6 Pain Rutique på 1,7 kg/ styck, 4 Ryska Limpor, 4 Danska Rugbröd, 166 skorpor och en köttgryta.
Det tar sin tid, men mycket bröd blir det.
  • Comments(7)//www.vedugnsbakning.se/#post258