vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Introduktion

En blogg om brödbbakningPosted by mats krantz Fri, January 01, 2010 22:56:07
Så här på årets första dag startar jag min blogg om bakning av matbröd med och utan surdeg i en vedeldad bakugn.
Varför det?
Jo på hösten 2006 bytte vi ut vår gamla skruttiga oljepanna mot en bärgvärmepump, och då fick vi axess till skorstenstocken. Där byggdes nu en fin vedeldad brödugn, och sedan februari 2007 har vi bakat massor av bröd av skiftande slag i den ugnen.

Man kan inte hetta upp ugnen bara för att baka en sockerkaka, utan när man väl bakar blir det en hel del bröd. Normalt bakar jag var fjortonde dag, och min avsikt är att återkomma med rapporter eventuella bilder och resultat efter varje baktillfälle.

Den erfarenhet som jag har fått under tre års bakning vill jag gärna dela med mig, samtidigt som jag tro att det finns en hel del frågor, tipps och synpunkter som nu får ett forum, så hör gärna av er. Jag skall svara så gott jag kan och jag är också öppen för åsikter och synpunkter. I bakning som i så mycket annat i livet, kan den aldrig bli för bra.

När bakugnen byggdes dokumenterades bygget och det finns nu i en bok som heter "Drömmen om en bakugn" och är utgiven på RECITO förlag, och kan ännu så länge beställas på "litenupplaga.se"

Bakugnen har också varit med i TV, och detta inslag kan beskådas på YouTube - Sverige! i SVT om surdeg

Det var allt för i dag

På återseende

Mats

  • Comments(9)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Jan Wiman Sat, May 29, 2010 20:57:36

Hej Mats

Mycket bra sida om brödbakning mm. Mycket fina bilder. Gissa om jag vill göra en vedeldad brödugn. Än så länge får jag nöja mig med min portabla vedeldade pizza ugn gjord av 2 öltunnor som svetsats ihop. Den är gjord av en vän i Tyskland. Jag blev mycket förvånad att det endast tar ett 10-15 minuter att få stenen varm och för familjebruk går det bra att göra både Pizza och tunnbröd med mycket gott resultat.

Första gången hade jag tyvärr endast utgången torrjäst, men det mycket goda tunnbröd som jag bakade 2 ggr. Först ca 2 minuter i ugnen så att det blir mjuka. Därefter kallna i ca 5 minuter. Sen in i ugnen igen upp och i ca 10-30 sekunder beroende på värme. Både mjuka och hårda på en gång. Detta lärde jag mig av brödbagaren på skansen som berättade att det var grundaren Artur Hazelius favorit och jag kan inte annart att hålla med.

/ Jan Wiman jan.wiman@telia.com

Lite bilder:

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/2052923.htm

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/2052934.htm

Posted by Mats Krantz Tue, January 05, 2010 08:45:29

På den torsdag den 7 januari är det årets första bakdag, så de första degarna sätts redan i kväll. Det blir degarna till danskt och ryskt rågbröd samt någon fördeg med vit surdeg. Vad jag skall baka har jag inte bestämmt helt ännu, men det blir knäckebröd, sjärgårdskakor, rågsiktekakor, vitt och mörkare bröd samt skorpor.
Jag skall hålla er informerade.

Posted by Mats Krantz Mon, January 04, 2010 23:29:28

Hej Pontus, Du och de dina är som alltid välkomna att komma och äta bröd.
Bergvärmen fungerar oklanderligt och det är mindre än halva priset mot att elda med olja.
Du hinner både måla och baka. Jag bakar var fjortonde dag ungefär, men då går hela dagen samt några timmar kvällen innan till att sätta degar, men sedan har man frysen full av bröd, och behöver inte äta sådant som man inte tycker är gott.

Posted by Pontus Berglund Mon, January 04, 2010 21:41:05

Kära Mats! En så trevlig idé, både med ugnen boken och hemsidan! Jag är full av beundran och längtar genast upp till er för att få smaka på bröd och goda bullar till morgonkaffet. Föresten detta med bergvärme, hur har det funkat, blir det gott och varmt även på vintern? Söker tipps om värmekällor. I såfall hade jag också kunnat bygga en ugn, men då hinner jag inte måla tavlor. Vi hörs, Pontus hälsar alla.

Posted by Åke Sun, January 03, 2010 14:54:52

Mats, mitt intresse för bakning är inte stort men att äta gott bröd gör jag gärna.

Hälsningar

Åke, just nu i Dalarna (Vikarbyn mitt emot Tällberg som är väl känt av dig)

Posted by mats krantz Sun, January 03, 2010 12:29:27

Jag fick en fråga om i vilken ordning man bakar i ugnen. När ugnen är som varmast är den cirka 350 grader uppe i domen. Lite olika är då ugnsbotten från 180-250 grader, och det kan vara svårt att baka utan att brödet blir brännt undertill. Man testar med att slänga in lite mjöl, och blir det svart och börjar osa innan man hunnit räkna till 15 får man vänta.
Sedan bakar man vitt bröd först, fortsätter med limpor av blandmjöl, surdegsbröd och svarta rågbröd. När det är klart brukar ugnen ha svalnat till ca 200 grader. Då bakar jag skorpor som är små 30 gramsbröd så det går på 8-10 minuter. När dessa är klara öppnar jag ugnsluckan och spjället så att den börjar svalna ner.
Skorporna delar jag så och de får börja toka på bakbordet. När ugnen svalnat till 150 grader, tvättar jag av ugnsbotten med en fuktig trasa och sedan sätter jag in skorporna så att det står och torkar över natten. Nästa morgon tar jag ut skoprporna, och då är ugnen kanske 100 grader
Så går det till!

Posted by mats krantz Sat, January 02, 2010 16:18:27

Lite statistik:
Under de tre år som jag bakat i ugnen, har jag naturligtvis med ett förflutet i industrin, hållit reda på vad jag har gjort. Detta skall inte uppfattas som att jag vill förhäva mig. Jag är själv förvånad över hu mycket det blivit.

Skärgårdskakor :............................... 307 st.
Stompen(julbröd)........... ......................35
Rågsiktekakor:......................................58
Ryski Xleb :..........................................195
Danskt rugbröd:................................... 99
Schinkenbrot:......................................118
Diverselimpor surdegslimpor:..............108
Vitt surdegsbröd:.................................147
Knäckebrödskakor:..............................979
Chiabatta:...........................................177
Skorpor:.............................................6836
Diverse experimentbröd:(vörtbröd).....235
Kompisbakat bröd:................................25
Pizzor:.................................................324

Det har blivit en hel del bröd, men ännu har jag inte bakat det ultima brödet. Jakten på detta fortgår.Posted by mats krantz Sat, January 02, 2010 10:17:22

Jan Banan!
Det här är en seriös blogg. Nu har den spårat ur innan den hunnit igång, och det är ditt fel. Du kunde väl ha kommit med en riktig fråga, som du gjorde på facebook.
Man har antagligen de kompisar som man förjänar.

Posted by Jan Sat, January 02, 2010 09:36:30

Va fan gör Ernst Günter i din bakstuga.