vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Knäckebröd i Augusti

bakningPosted by mats krantz Fri, August 05, 2016 17:51:46


Ännu finns det bröd i lådan, men snart måste jag ta mig samman och baka en sejour. Frågan så här års är alltid om jag skall baka knäckebröd. Den höga luftfuktigheten och således också den höga daggpunkten gör att knäckebrödet blir segt och inte alls som på Albert Engströms tekning här ovan. Min plan är att torka brödet i ugnen efter det att skorporna är klara. Då är ugnen fortfarande 100 grader, så det bör fungera.

Inom bryggeriindustrin hade vi ofta besvär med detta fenomen. Flaskorna som stod på lagret fyllda med kallt öl svettades ymnigt vid denna tiden på året. Limmet under etiketten löstes upp och följe med ner och ansamlades i botten på flaskorna. Det blev fula ringar på de vita dukarna, och vad värre var, när man lyfte flaskan för att fylla sitt ölglas, följde duken med och det fyllda snapsglaset välte. Detta väckte förstämning även på den gladaste kräftskivan.

I sommar besökte vi med vår båt Norrtälje. Där ligger den vackra ångaren Norrtelje, där finns det intressanta tändkulemotormuseet Pythagoras och där ligger också det kvalificerade bageriet Café Hörnan. Bagaren där bakar ett utmärkt vitt levain-bröd, som jag kunde skarva i med när mitt eget började ta slut. Jag är inte riktigt nöjd med konsistensen på mitt Franzbröd, men han rådde mig att sätta till lite kornmalt. Jag har lite malt kvar efter julölet, så det blir utmärkt att pröva om detta kan ha avsedd effekt.
Rapport om detta och om knäckebrödet kommer så småningom.

Hur gick det med etikettlimmet som välte snapsen? Det skulle ni allt gärna vilja veta.Vi löste det elegant, men hur det får ni försöka räkna ut. Skicka gärna in era förslag.
Jag kan tyvärr inte lova ett annat pris än äran för den som löser uppgiften men det är fint nog.
  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by mats krantz Thu, August 18, 2016 23:55:41

Hur vi löste det med limmet skall jag berätta när vi träffas nästa gång, vi skall segla nu och sätta kurs igen.

Posted by Lovisa Sat, August 13, 2016 07:46:47

Det blir spännande med franzbrödet. Det är min favvo annars. Kan inte gissa hur ni löste det med limmet. ???