vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Malt i brödet

bakningPosted by mats krantz Thu, October 27, 2016 18:00:57
Som gammal bryggare måste man uppskatta malt i brödet. I mitt ryska bröd har jag rågmalt, som jag numera finmaler innan jag sätter till det. Detta verkar som om det bidrar till färgtillväxten och det är ju bra.
På inrådan av bagaren i Norrtälje som jag träffade i somras sätter jag numera också till kornmalt i mitt ljusa "franzbröd". Effekten är där mera tveksam. Vid förra baket gjorde jag hälften av limporna med malt och hälften utan. Min hustru blev förtjust i maltlimporna även om dom var lite mörkare. Denna gången satte jag till kornmalt i alla limporna. (Man vill ju gärna vara sin hustru till lags), men dom blev nu mörka på gränsen till brända. Säkert är dom ätbara, och man kan inte denna gången skylla på Wedhandlar Wedholms sura ved, utan jag får nog ta mig en funderare på om inte malten blir bättre om den används till bryggning av öl i ställetMina Pain Rustique går från klarhet till klarhet. Gårdagens resultat blev "Magnifique"
Min förtjusning vet inga gränser.

Nu är det fullt i brödförrådet. Nästa gång kanske det är dax för vörtbröd. Då kan jag använda malt till detta. Egen vört är Guld värt som vi bryggare pläga säga.


  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.