vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Årets första baksejour

bakningPosted by mats krantz Tue, March 21, 2017 10:24:25
Bäste läsare av denna blogg.
Nu var brödet verkligen slut, så bakning var av nöden.
Allt gick som på räls, och dåligt vore det annars, när jag nu bakar på elfte året. Något har man ju lärt sig.

Naturligtvis kunde jag inte avstå från att experimentera, och denna gången var det med att använda tre olika sorters mjöl, samt ett nytt sätt att baka knäckebröd.

1. Manitoba Cream, som är ett siktat vårvetemjöl med bageritillsatser såsom ascorbinsyra och diverse enzymer. Proteinhalt 11,5%

2. Quarna, som också är ett siktat vårvetemjöl, utan tillsatser och med 13,5 % protein

3.Rustique. Ett stenmalet siktat vårvetemjöl med hög askhalt vilket ger det en något mörkare färg. Proteinhalt 12,5%

I mitt vita bröd det s.k. Franzbrödet bakade jag med Manitoba och Quarna, för att se om det blir någon skillnad. Degarna var mycket lösa, och färgen avvek något, men det kan bero på var någonstans i ugnen dessa bakades

I Pain Rustique bakade jag tre varianter med två 1700 grams bullar med vardera sorten av mjöl. Bilden på facebok visar skillnaden, men den är liten och igen kan den bero på var i ugnen brödet avbakades. Smaken får avgöra. Mest intresserad är jag om Rustique-mjölet med sin högre askhalt ger ett fördelaktigt utslag. Franska bagare lär titta mer på askhalten än proteinhalten. Rapport kommer så småningom.

För övrigt gick all bakning bra. Mitt omalda vete tog slut, så det det Danska Rågbrödet som skall innehålla fullkornsvete, fick bakas med en del manitoba. Det gör det lite ljusare, men sådana smällar får man ta.

Knäckebrödet som jag bakar blir väldigt hårt när det torkat, och ibland känns det som att tugga på glas. Denna gång bakade jag lite tjockare kakor, 12 stycke i stället för 16 med samma deg, och dessutom kavlade jag dom inte med kruskavel, utan naggade dom bara. Det skall bli spännande att se om detta ger ett sprödare bröd.

Jag vill påpeka, kära läsare om min tes. (Krantz tes om betydelsen av metod kontra råvara) att jag inte kommer att bli förvånad om mjölet kommer att spela en underordnad roll i förhållande till metoden, eller för att citera maltmästaren som förklarade för en klagande bryggare, att en riktig bryggmästare, men bara en riktig bryggmästare kan brygga öl av vilket djävla malt som helst!

Wedhandlare Wedholms ved förmådde bara värma upp ugnen till strax över 300 grader. Detta skall jag tala med den gamle skojaren om när han kommer och skall hämta in sin betalning nästa gång. Vad han har haft för trix för sig för att lura en stackars hederlig bagare kan jag inte räkna ut, men något djävulskap är det.


  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by mats krantz Wed, March 22, 2017 18:36:49

Skogaholmslimpa kan man ha att täta läckande träbåtar med, men då får det inte vara prickigkorv på den.
Jag har bröd så jag klarar mig, men nu när han wedhandlaren kommer blir det tomt så det ekar i brödlådan. Får han inte bröd har han hotat att skära ut ett skålpund kött ur min magra lekamen. Så hård är en bagares tillvaro, när man sitter i händerna på sin wedleverantör!

Posted by Archibald Napoleon Wedholm Tue, March 21, 2017 23:37:59

Sicken slöfock till bagare. Inte orkat ur lopplådan förrän till vårdagjämningen. Här har man väntat på de usla torra brödkanterna i TRE månader. Han köper väl brödet som han själv ska äta på Konsum. Skogaholmslimpa med prickekorv sitter han säkert och mosar i sig istf att jobba på och sköta sina skulder. Kan man kanske få be om en knäckebrödsskiva i alla fall.

Å så temperaturen i din baktunna. Köp dig en ny termometer samt kolla om inte ugnen har spruckit på baksidan så hälften av värmen drar iväg ut kråkorna. Såna borde det finnas gott om på Ängbyhöjden i Bromma.