vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Pain Rustique och Pain Poilane

bakningPosted by mats krantz Sat, July 22, 2017 23:28:11
Den 22 juni seglade Min fru och jag iväg på den årliga segelsemestern. I 21 dagar seglade vi i den finska skärgården till Hangö och tillbaka. Det var kallt och blåsigt, men fint ändå. Med på resan hade jag ett danskt rågbröd och två Pain Rustique (det är dom ni ser till höger på bilden) Vi åt av dessa bröd och de var goda hela tiden. Fantastiskt att man kan äta av ett sådant bröd så länge. De blev lite torrare, men aldrig knaltiga och smaken var utmärkt.
Brödskivorna till vänster på bild är Pain Poilane inköpta i torsdags i Paris. Jag äter nu och jämför. Poilanebrödet är större och förvånansvärt lätt. Det är också något mörkare. Bägge bröden är mycket goda, och skillnaden i smak finns men den är förvånansvärt liten. En bulle av Poilanebrödet väger cirka 2 kg som färdigbakat bröd vilket kan innebära en vikt före avbakningen av ca 2,3 kg. Mitt Pain Rustique väger 1,7 kg innan avbakningen, vilket ger en ungefärlig vikt av färdigbakat bröd av ca 1,5 kg. Skillnaden förefaller större när du ser skivorna vilket innebär att Poilanebrödet verkar öka mer i volym än vad mitt bröd gör när det kommer in i ugnen. Det kan tyda på att ugnen är varmare för det franska brödet än vad jag brukar ha. Annars är jag mycket nöjd med mitt bröd, men inget är så bra att det inte kan förbättras.
För övrigt har mitt knäckebröd blivit bättre sedan jag ökade vikten per kaka, satte till jästen först på bakdagen samt gjorde degen betydligt lösare. Man skall egentligen bara ändra en parameter åt gången, men ibland blir man otålig.
Ännu har jag bröd i förrådet, men i augusti blir det dax igen. Får se om jag kan få upp temperaturen lite med Wedholms sura ved.
  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by mats krantz Wed, July 26, 2017 18:26:47

Nu är han igång igen den där weddirektören. Har han rökt på? Veden brinner väl lika bra på morgonen som på kvällen. Jag eldar nog både länge och noggrant så det är inget fel på tiden. Men en vedeldad ugn är mycket nyckfull, och man vet aldrig från gång till annan hur det blir. Det är inte bara vedens kvalitet (som kan skifta väldigt mycket) som är avgörande, utan också hur man eldar. Själva eldningen pågår från 0800 fram till ungefär 1400 då de första skivorna knäckebröd bakas. Det vill till att man inte eldar varken för mycket eller för lite, och betalning för veden håvar han in skattefritt utan varken moms eller energiskatt med vindkraftstillägg, så han skall ligga lågt om betalningarna annars kanske länsman kommer på besök!

Posted by Direktör Wedholm Tue, July 25, 2017 12:43:29

Om herr bagaren orkar masa sig opp om morgonen å tända på i ugnen i tid så ska han se att där blir temperatur så det räcker för hans brödkanter. Å inte behöver han snåla med veden heller då han knappt betalar ett vitten för denna superkvalisort som levereras. Morgonstund har bröd i mun som tysken sa.