vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Baka med sur ved i oktober

bakningPosted by mats krantz Thu, October 05, 2017 03:16:53
Bilden föreställer min farmors (salig i åminnelse) rågsiktekakor. Dom är verkligen goda och som lunchmacka med skinka ost tomat och ett stekt ägg, blir man mätt, belåten och vän med livet Behöver jag tillägga att en öl till är inte bara nödvändig utan också obligatorisk.
Nå dagens bak gick bra förutom en liten detalj. Jag är inte skrockfull som fiskarna på Vrångö i Göteborgs södra skärgård där jag tillbringade mina bardoms och ungdoms somrar. Mötte dom en kärring på väg ner till fiskebåten var det bara att vända och gå hem. Detta gjorde att kvinnorna höll sig inne på morgonen till dess fiskarna hade kommit iväg. Mötte dom en präst, då var resten av veckan förstörd och alla försök till fiske bortkastad.
Min enkla skrockfullhet är att jag tror att om jag måste använda mer än en tändsticka för att sticka fyr i ugnen, tror jag att det kommer att gå illa med baket. Normalt tänder jag på lite späntad ved ovanpå den blivande brasan, men idag fick jag använda ett otal tändstickor och dessutom trycka in, ve och fasa, tidningspapper för att få fart på elden. Just då låg Wedhandlar Wedholm och hans sura ved på ett klart minus.
Till min förvåning löpte sedan allt efter ritningarna. Fina limpor blev det och knäckebröd och skärgårdskakor var en fröjd att skåda. Kanske skall man inte bry sig om skrock som svarta katter, fredagen den trettonde eller att inte vissla när man är ute i båt.
Men för säkerhet skull om ni har en träsegelbåt, lägg alltid en femöring under masten.
Nu är det åter fullt i brödförådet, en lugnande tanke inför den ankommande hösten.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by mats krantz Sun, November 26, 2017 18:27:40

Hej Kristina
Ja det var trevligt att pratas vid. Kul om du gillar mina bloggar. Boken om bakugnen är en resumé över varför man bygger en bakugn, hur man bygger den och hur man sedan bakar i den. Den har snart sålts i 900 exemplar och det är inte så illa för en bok om ett så smalt ämne. Jag önskar dig trevlig läsning om du skaffar en bok.
Hälsningar
Mats

Posted by Christina Rinman Thu, November 23, 2017 14:14:43

Hej Mats!

Tack för trevliga samtal idag på Haymarket. Unnade mig en paus i arbetet och läste ett av dina blogginlägg - det roade mig mycket - så kommer läsa flera och det finns goda odds till lite bokköp inför julen om prosan håller samma kvalité även där!

//Christina


Posted by Christina Rinman Thu, November 23, 2017 14:14:28

Hej Mats!

Tack för trevliga samtal idag på Haymarket. Unnade mig en paus i arbetet och läste ett av dina blogginlägg - det roade mig mycket - så kommer läsa flera och det finns goda odds till lite bokköp inför julen om prosan håller samma kvalité även där!

//Christina