vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Årets marmeladkok

bakningPosted by mats krantz Thu, February 22, 2018 20:01:38
Denna bild föreställer resultatet av årets marmeladkok. Det är förvisso inte bakning i vedeldad ugn, men bara det faktum att Wedhandlare Wedholm från Wedholms Wed och Diverse UPA inte är inblandad är skäl nog för en given succé.

Såtillvida hör det ihop, som att jag varje morgon till min frukost bestående av eget i den vedeldade ugnen bakat bröd, havregrynsgröt med blåbär och vattenlingon samt en leverpastejsmörgås ett kokt ägg med ejderns kaviar på ryskt rågbröd och avslutningsvis en toast med ost och pomeransmarmelad. Allt detta sköljs ner med en balja "Life Boat Tea" som innebär att jag förutom att njuta av ett fint Engelskt frukostte, också gynnar livräddningsverksamheten runt den Engelska kusten.
Efter en sådan start på dagen kan man lätt ta itu med livets vedermödor.

Pomeransmarmeladen kokar jag i skiftet januari februari, när pomeranser blir tillgängliga i fruktavdelningen. Denna tjockskaliga ganska bittra frukt är en förutsättning för en riktigt god marmelad. Receptet är följande:

Ett kilo vardera av:
-Pomerans
-Citron
-Blodapelsin
-Grapefrukt
Dessa skärs med en vass kniv till tunna skivor och läggs i en stor gryta. Alla kärnor tas tillvara i en särskild skål.
Till frukten tillsätts 4 liter kallt vatten och får sedan stå med lock på över natten.
Kärnorna läggs i lite vatten och får också stå över natten täckta med plastfolie

Nästa dag kokas frukten och kärnorna som kokas med i en hopbunden påse. Dessa innehåller rikligt med gelebildande ämnen. Kokningen pågår till dess all frukten är mjuk och genomskinlig (minst 1,5 timmar) Koka försiktigt så att det inte bränns fast i botten.Skumma bort allt skum som bildas under kokningen
Tillsätt 5 kilo strösocker och koka vidare till dess att man kan lägga lite marmelad på en tallrik och dra en sked igenom marmeladen så att den inte rinner ihop (geleprovet)
Fyll den varma marmeladen på nydiskade burkar och sätt omedelbart på skruvlocken. Dessa skall suga fast så att det inte går att klicka på locken när marmeladen är kall. Nu har man marmelad som räcker ett år.
Detta, kära läsare, är sublimt!
Marmeladen skall nu vara ganska fast när den kallnat.på en tallrik

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by mats krantz Sat, February 24, 2018 01:26:07

Jag förstår att den förfinade smaken av en väl tillagad pomeransmarmelad går den primitiva skogshuggaren förbi. Kolbullar med fett fläsk är väl höjden av kokkonst som Wedhandlarens smaklökar kan tänkas njuta av. Inget fel i det, men han skall inte håna sådant som vida övergår fattningsförmågan hos denne stigman vars världsbild upphör vid skogens bryn och vars sinnen är rubbade av avgaserna från motorsågen. Förresten betalningen av wed håller långsamt på att förbrukas, så det blir till att komma till Stockholm innan lagret är uppätet!

Posted by Napoleon Archibald Wedholm Sat, February 24, 2018 00:15:08

En talangfull bagares förfall. Dessutom erkänt och publicerat av den misslyckade existensen själv. "Koka socker" har skojarna sysslat med i århundraden. Ett förehavande som torde hava sin vagga i bortre orienten och införd i Europa av de dåraktiga engelsmännen. Dessa missledda stollar uppfann också "toast" (rostat bröd i dagligt tal). Det bröd som används till "toast" är fullkomligt oätligt i det skick det lämnar ugnen, varför rostning och torkning är av nöden innan det kan konsumeras. Dock är dess påverkan på peristaltiken densamma. Blandas det dessutom med kokat socker bildas det tillräckligt tryck för att spela samtliga Vivaldis flöjtkonserter "per rectum".
Jag kan nöjsamt konstatera att något vedträ ur min produktion icke använts till denna, för mänskligheten, så bedrövliga produktion. Illa nog har kvalitetsved använts till sk Pizzaframställning tidigare. Ett rent helgerån och jag har numer vissa dubier över bagarens mentala hälsa.