vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Bakning i Maj

bakningPosted by mats krantz Sat, May 05, 2018 12:06:19
Nu var det åter tid att baka, och denna gång gällde förutom att förse familjen med det dagliga brödet också att försöka förbättra Franzbrödet.
Jag har länge tyckt att det visserligen smakade gott, men det var alldeles för tungt i konsistensen. För den skull genomförde jag ett antal experimentbakningar i min vanliga elugn, och när jag var nöjd med de bröd jag där bakade förde jag över metoden till min vedugn.
Som jag envist har påpekat, har visserligen råvarorna betydelse, men det är metoden som avgör om brödet skall bli riktigt bra.
Tidigare har jag gjort hela degen med jäst, surdeg och allt kvällen innan och sedan har den fått jäsa i kylskåp till nästa dag.
Denna gång gjorde jag en Poolish av vatten jäst och mjöl dagen innan. Två timmar innan det var dax för avbakning gjorde jag två degar som knådades med poolish mjöl salt och en av dessa med surdeg och en utan. Dessa fick sedan jäsa som bullar på bakbordet i till strax innan avbakning, då jag rev fyra limpor av varje deg och lät dessa jäsa i bakduk en kort stund. Sedan in i 300 gradig ugn i trettio minuter. På bilden ligger surdegsbröden längst ut till vänster och bröden utan surdeg innanför rågbröden. Skillnaden i färg är stor men det beror nog mera på var i ugnen dessa låg. Jag borde ha flyttat på bröden efter halva tiden, vilket är en lärdom till nästa gång.
Återkommer när jag har ätit av bröden.
Elden brann lugnt och all annan bakning fungerade fint. Visserligen kunde Wedhandlar Wedholms ved gett lite mer värme, men man får skruva ner sina förväntningar när man har med vedskojare att göra.
Som framgår av klockan var jag klar två på natten, men det gick bra för jag lutade mig en stund mitt på dagen.
Nu finns det en försvarlig mängd av detta livets nödtorft, en skön känsla.


  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by mats krantz Wed, May 30, 2018 23:44:15

Fart på peristaltiken får man med hjälp av fibrer. Förslagsvis kan Wedhandlaren äta sågspån om han har svårt att få det ifrån sig, för det har han väl gott om.

Posted by Hårras Weddahl Mon, May 28, 2018 23:42:12

Bah! Med Wedholms ved kan man reglera temperaturen. Fattas bara. Men då ska man ju vara ett proffs i bageriet förstås. Bönhasar göre sig icke besvär. Med Wedholms ved kan proffsen göra underverk.

Blaskiga lösa degar leder heller inte till någon riktig lingongrova. De skapar bara bröd av tvivelaktig kvalisort som snabbar på peristaltiken med allt vad det för med sig. Nej, man skall eftersträva ett bröd som ger en mjuk avföring vilket som bekant är den bästa huvudkudden.


Posted by mats krantz Tue, May 22, 2018 22:47:12

Nä baket blev bra. De bägge varianterna av Franzbröd skilde sig ganska mycket. Brödet med surdeg blev väldigt lyckat och gott, medan brödet utan surdeg blev lite tyngre och inte lik luftigt. Det kan bero på ett antal saker. Surdegen har naturligtvis en viss betydelse. Den degen var avgjort lösare, vilket också kan påverka konsistensen. Placeringen i ugnen var olika, vilket också påverkar smaken. Nästa gång skall jag baka med något lösare deg, samt rotera bröden i ugnen. Problemet med en vedeldad ugn är att temperaturen i ugnen går inte att reglera, utan brödet måste vara färdigjäst när ugnen har den rätta temperaturen. Det är en del av konsten men också tjusningen med att baka i vedeldad ugn. Detta är något som en primitiv vedhuggare och Stigman inte begriper sig på har jag förstått. Att förklara detta för Wedhandlar Wedholm är att kasta pärlor.........

Posted by Hårras Ängblad fd Thu, May 17, 2018 23:43:46

Om du masar dig opp i ottan, eller rent av tidigare, som seriösa bagare gör vore du oxo färdig om aftonen. Ligga å dra sig mitt på blanka dagen gör bara ohederliga kulturprofiler.

Blev baket misslyckat? Du har ju inte rapporterat något efter du har smakat. Får jag påminna dig om att det gått 12 (TOLV) dagar sedan du tog eländet ur ugnen. Tyder på att du försöker tiga ihjäl ett misslyckande.