vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Bakning i oktober

bakningPosted by mats krantz Tue, October 09, 2018 19:14:42
Den minnesgode följaren av min facebooksida minns kanske att jag har varit missnöjd med mina s.k. Franzbröd (uppkallade efter bagare Franz i min barndom). Jag tyckte dom var för kompakta.
Efter ett antal försök med en poolish, som är en tunn jästs och mjölslurry som får stå över natten i kylskåpet och som efter knådning och jäsning avbakades i min elugn i köket, kom jag så småningom fram till ett bröd som motsvarade mina förväntningar.
Vid bakningen den 4e oktober genomförde jag den framtagna metodiken i min vedeldade bakugn med, som framgår av bilden, tillfredsställande resultat. Det stora problemet är "timingen" där det färdigrivna brödet inte tillåts att jäsa över så att strukturen kollapsar.
Normalt brukar ugnen hamna på 330-340 grader efter färdig eldning. Eftersom ugnen svalnar en grad per minut, är det lagom att riva brödet cirka 30 minuter innan ugnen blir 300 grader.
Av någon märklig anledning blev inte ugnen varmare än 280 grader, varför jag fick in med bröden något tidigare än planerat. Det syns på brödet som är lite ljusare än normalt. Det blev ändå 8 limpor lätta och fina, som dessutom smakar utmärkt.

Att ugnen inte blev varmare än 280 grader är desto märkligare eftersom Wedhandlar Wedholm från Wedholms Wed och Diverse U.P.A. var på besök och inspekterade hur det brann under uppvärmningsfasen. Han förklarade att hans ved uppförde sig exemplariskt, men något lurt var det för han försvann som en avlöning innan det var dax att baka.

Resten av baket gick som planerat, så nu är det fullt i förråden. Det blev 12 Knäckebrödskakor, 8 Skärgårdskakor, 8 Franzbröd. 8 Rågsiktekakor, 6 Pain Rutique på 1,7 kg/ styck, 4 Ryska Limpor, 4 Danska Rugbröd, 166 skorpor och en köttgryta.
Det tar sin tid, men mycket bröd blir det.
  • Comments(7)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Mr Baker Mon, October 29, 2018 21:43:42

Vad har han rökt nu den där Wedholm? Jag tycker han skall hålla en låg profil när det gäller att lura kunden. Att sälja sur aspved som prima björkved är inget som en ärlig vedhandlare skall syssla med, men att hitta en ärlig vedhandlare är lika svårt som att få tag i en bankdirektör som i första hand tänker på sina kunder, eller en politiker som värnar om landets väl och ve i stället för att försöka bli omvald. Att han trasslar in sig i hur man brygger öl är obegripligt för att inte tala om synpunkter på var någonstans personer är vurpna. Är man rumpmas är en viss lågmäldhet passande minst sagt. Pizza är god och välsmakande mat som är både nyttig och näringsrik. Pröva någongång med ansjovis, lök och champinjoner. Gör han det blir han fast, men det kommer han inte att erkänna. Det gör inget, ty som det står i Ordspråksboken i Bibeln ( fast den boken har väl den gamle skojaren inte öppnat sedan han blev konfimerad) : Stulen frukt är söt och bröd i lönndom smakar manna. Löspatron och Dysponent jo jag tackar jag! Fint skall det vara som flickan sa som fick mahognyflisor i ändan, men vedhuggare, stigman och skogsluffare vore mer med verkligheten överensstämmande titlar Hälsar Mr Baker

Posted by Patron o Disponent Wedholm Sat, October 27, 2018 17:14:21

Långfranska, ett sammansatt ord, innehåller icke ett utländskt nationsnamn. Nationsnamnet Herr Bagaren syftar på är ju Frankrike på svenska och France på det i Frankrike använda språket. Ordet långfranska, ett substantiv, där andra delen av ordet, franska, syftar på att idén till denna produkt ursprungligen kommer från Frankrike. Första delen av ordet anger att produkten är avlång till skillnad från småfranska som är en rund portionsbulle.
Sockerkulör ja. Detta färgämne (E150c) torde vara Herr Bagaren mycket bekant då han själv använt detta under sin tid som bryggare i dryga 30 år. Då var det inget större fel med att färga ölet och lura kunden att man använt därför avsedd malt. Allt i akt och mening att få kunden att tro att det är äkta vara och blåsa vederbörande på pengar genom oförskämt hög prissättning. En ytterst tvivelaktig hantering som Herr Bagaren lånat sig till alltså.
Så håll sig nu till svenska namn Herr Bagare då era kunskaper i utrikiska lämnar en hel del till övers att önska. Inte så konstigt då all forskning visar att personer som växt upp å Sveriges baksida inte riktigt når riksgenomsnittet i IQ utan förpassats till reserven. Det hjälper inte att flytta till Stockholm heller då skadan redan är skedd s.a.s.
Pizza(detta djävulens bländverk) är line extension skriver du. Av vad frågar sig vän av ordning. Ost- och skinkpaj med tomat kanske. Lika vedervärdig det. Det en massa ingredienser som flyter omkring i smält ost på en jätteskiva slafsig vetedeg som är bränd i kanterna. Inget för en connoisseur (uttal: kånnåsör) som brukar fylka Tour d’Argent i Paris. Det borde lagstiftas i landet mot sådant utländskt matfuffens samt utländska namn på svenska produkter.
Vi lever i farliga tider som Hårras sa.


Posted by mats krantz Wed, October 24, 2018 04:36:44

Långfranska är ju ett väldigt svenskt namn. Skall kanske påpeka för wedhandlaren att det innehåller ett nationsnamn från en i Europa välkänd nation. Lingongrova är ett grobiannamn på ett bröd som är sött och färgat med sockerkulör. Inget bra. Fäboknäcke kanske ringer positivt i öronen på ett släkte som har haft oturen att växa upp i Dalarna, men resten av landet har ätit Wasabröd, och då är det Husmans spisbröd som gäller, eller kort och gott Knäckebröd.
Pizza är en s.k. "line extension", vilket är ett välkänt begrepp inom marknadsföringen, vilket i sin tur är ett begrepp som troligtvis inte har gjort entré i de djupa skogar där wedhandlaren dväljs bland kvisslor, oknytt, trolltyg och annat ont.

Posted by Patron o Disponent Wedholm Mon, October 22, 2018 23:31:58

Fru Lovisa är jävig och därmed icke trovärdig. Jäv är sådant som gillas av den Svenska akademiens ledamöter och Trump mä för den delen. "Fy bubblan" som Putin sa.

Posted by Karin M Mon, October 22, 2018 10:19:30

Tack för dina erfarenheter. 1° per minut – det var bra riktlinje. Ska mäta i vår ugn på Skeppsholmen om vi har detsamma.
Karin

Posted by Lovisa Sun, October 21, 2018 18:24:57

Det var gott i alla fall!!

Posted by Patron o Disponent Wedholm Tue, October 16, 2018 14:28:45

Herr bagaren har naturligtvis bara snålat med veden för att den även skall räcka till den vedervärdiga pizzaframställningen som numer är legio å Ängbyhöjden. Jag anser att ved till sådana illgärningar kan med fördel införskaffas hos annan furnerare. Vi inom Svensk kvalitetsvedhandel u.p.a. befatta oss icke med ved till sådan osvensk hantering. Föreslår även att Herr bagaren använder svenska namn på sina limpor framgent. Inte tyska, franska eller danska namn. Vad är det för fel på t.ex. Lingongrova, långfranska eller fäbodknäcke?