vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Pain rustique versus Pain Poilane

bakningPosted by mats krantz Wed, November 14, 2018 20:14:43

Vid besök i Paris införskaffades skivat Pain Poilane för att jämföra med mitt egent Pain Rustique.

Som framgår av bilden där mitt bröd Pain Rustique ligger till vänster är skillnaden i utseende ganska stort. Poilanebrödet är mer poröst med större hål och det har också rest sig bättre samt har det en mörkare yta. Den troliga förklaringen är att det franska brödet avbakas vid högre temperatur. Nästa gång skall jag se till (om Wedhandlar Wedholms ved gör det möjligt) att baka brödet i en varmare ugn. Resultate bör då bli ett något mörkare bröd som reser sig bättre.

Smaken skiljde sig mindre än utseendet och det är ju glädjande. Mitt bröd hade till och med en något mjukare syrlighet, vilket inte är något fel.

Kort och gott. Det kan aldrig bli för bra och man skall aldrig sluta att sträva efter det perfekta, eller som Wedhandlar Wedholm den gamle skojaren brukar säga:
"Det är aldrig försent att ge upp" vad han nu menar med det.



  • Comments(7)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by mats krantz Thu, November 22, 2018 13:51:03

Ett inlägg i debatten är ett inlägg, men varför repetera det sex gånger? Det blir inte mera rätt för att det upprepas. Hur skulle det vara om Wedhandlaren höll sig hemma och vårdade sin affär i stället för att irra runt och försöka exploatera palmer som ved. Det vet ju alla vid sina sunda vätskor att det inte fungerar.
Dalkarl, jojatackar, rumpmas är vad han är den där vedskojaren som försöker få stackars fattiga bagare att ösa in hans dyra ved i elden mer än vad som behövs. Alla vedugnsbagare värda namnet vet att mer än 1 kilo ved per kilo bröd skall det inte behövas om man inte luras på sur aspved av någon samvetslös vednasare i stället för torr björkved.

Posted by Disponent Napoleon Wedholm Tue, November 20, 2018 23:26:32

Då jag fn befinner mig å resande fot å sydligare bredd har jag egentligen ingen tid att nöta på en förvirrad bagare i Bromma. Om nu Herr Bagaren bara lägger på ett vedträ till så ska han nog se att ugnen blir lite varmare. Det råkar finnas ett visst fysikaliskt samband mellan mängden ved använd (påtuttad alltså) och värmen i ugnen. Ju mer ved, ju hetare ugn. Det trodde jag man lärde sig första terminen i bagarskolan. Jag vill också ta tillfället i akt och protestera mot att Herr Bagaren i tidigare inlägg kallat mig mas pga av min härkomst. Det heter Dalkarl och inget annat. Ordet mas är stockholmarnas uttal av namnet MATS, vilket bars av många Dalkarlar. Vem är nu mas?

Själv hänger jag mig nu med bäveraktig flit åt att studera utländska vedmarknader. Går det att elda med palmer? Skål!


Posted by Disponent Napoleon Wedholm Tue, November 20, 2018 23:26:31

Då jag fn befinner mig å resande fot å sydligare bredd har jag egentligen ingen tid att nöta på en förvirrad bagare i Bromma. Om nu Herr Bagaren bara lägger på ett vedträ till så ska han nog se att ugnen blir lite varmare. Det råkar finnas ett visst fysikaliskt samband mellan mängden ved använd (påtuttad alltså) och värmen i ugnen. Ju mer ved, ju hetare ugn. Det trodde jag man lärde sig första terminen i bagarskolan. Jag vill också ta tillfället i akt och protestera mot att Herr Bagaren i tidigare inlägg kallat mig mas pga av min härkomst. Det heter Dalkarl och inget annat. Ordet mas är stockholmarnas uttal av namnet MATS, vilket bars av många Dalkarlar. Vem är nu mas?

Själv hänger jag mig nu med bäveraktig flit åt att studera utländska vedmarknader. Går det att elda med palmer? Skål!


Posted by Disponent Napoleon Wedholm Tue, November 20, 2018 23:26:29

Då jag fn befinner mig å resande fot å sydligare bredd har jag egentligen ingen tid att nöta på en förvirrad bagare i Bromma. Om nu Herr Bagaren bara lägger på ett vedträ till så ska han nog se att ugnen blir lite varmare. Det råkar finnas ett visst fysikaliskt samband mellan mängden ved använd (påtuttad alltså) och värmen i ugnen. Ju mer ved, ju hetare ugn. Det trodde jag man lärde sig första terminen i bagarskolan. Jag vill också ta tillfället i akt och protestera mot att Herr Bagaren i tidigare inlägg kallat mig mas pga av min härkomst. Det heter Dalkarl och inget annat. Ordet mas är stockholmarnas uttal av namnet MATS, vilket bars av många Dalkarlar. Vem är nu mas?

Själv hänger jag mig nu med bäveraktig flit åt att studera utländska vedmarknader. Går det att elda med palmer? Skål!


Posted by Disponent Napoleon Wedholm Tue, November 20, 2018 23:26:26

Då jag fn befinner mig å resande fot å sydligare bredd har jag egentligen ingen tid att nöta på en förvirrad bagare i Bromma. Om nu Herr Bagaren bara lägger på ett vedträ till så ska han nog se att ugnen blir lite varmare. Det råkar finnas ett visst fysikaliskt samband mellan mängden ved använd (påtuttad alltså) och värmen i ugnen. Ju mer ved, ju hetare ugn. Det trodde jag man lärde sig första terminen i bagarskolan. Jag vill också ta tillfället i akt och protestera mot att Herr Bagaren i tidigare inlägg kallat mig mas pga av min härkomst. Det heter Dalkarl och inget annat. Ordet mas är stockholmarnas uttal av namnet MATS, vilket bars av många Dalkarlar. Vem är nu mas?

Själv hänger jag mig nu med bäveraktig flit åt att studera utländska vedmarknader. Går det att elda med palmer? Skål!


Posted by Disponent Napoleon Wedholm Tue, November 20, 2018 23:26:20

Då jag fn befinner mig å resande fot å sydligare bredd har jag egentligen ingen tid att nöta på en förvirrad bagare i Bromma. Om nu Herr Bagaren bara lägger på ett vedträ till så ska han nog se att ugnen blir lite varmare. Det råkar finnas ett visst fysikaliskt samband mellan mängden ved använd (påtuttad alltså) och värmen i ugnen. Ju mer ved, ju hetare ugn. Det trodde jag man lärde sig första terminen i bagarskolan. Jag vill också ta tillfället i akt och protestera mot att Herr Bagaren i tidigare inlägg kallat mig mas pga av min härkomst. Det heter Dalkarl och inget annat. Ordet mas är stockholmarnas uttal av namnet MATS, vilket bars av många Dalkarlar. Vem är nu mas?

Själv hänger jag mig nu med bäveraktig flit åt att studera utländska vedmarknader. Går det att elda med palmer? Skål!


Posted by Disponent Napoleon Wedholm Tue, November 20, 2018 23:25:38

Då jag fn befinner mig å resande fot å sydligare bredd har jag egentligen ingen tid att nöta på en förvirrad bagare i Bromma. Om nu Herr Bagaren bara lägger på ett vedträ till så ska han nog se att ugnen blir lite varmare. Det råkar finnas ett visst fysikaliskt samband mellan mängden ved använd (påtuttad alltså) och värmen i ugnen. Ju mer ved, ju hetare ugn. Det trodde jag man lärde sig första terminen i bagarskolan. Jag vill också ta tillfället i akt och protestera mot att Herr Bagaren i tidigare inlägg kallat mig mas pga av min härkomst. Det heter Dalkarl och inget annat. Ordet mas är stockholmarnas uttal av namnet MATS, vilket bars av många Dalkarlar. Vem är nu mas?

Själv hänger jag mig nu med bäveraktig flit åt att studera utländska vedmarknader. Går det att elda med palmer? Skål!