vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

vedugnsbakning.se

En blogg för de som redan har en vedeldad bakugn, eller för de som tänker bygga en, eller helt enkelt för dem som har ett intresse för denna avancerade och krävande men mycket roliga form av bakning

Årets premiär

bakningPosted by mats krantz Fri, February 01, 2019 11:30:44
Ja så var det dax för årets första baksejour. Allt gick som smort, och det blev bröd för ett bra tag framåt. Dagens experiment var följande:
1. För att få mitt knäckebröd sprödare har jag utan framgång försökt med inblandning av vetekli. Det har inte haft någon effekt. Denna gång använde jag mig av ett tyskt fullkornsrågmjöl, samt hade jag en betydligt lösare deg, och gjorde också brödkakorna lite tjockare. Vi får se om detta hjälper

2. Har ett tag försökt att baka ett riktigt tyskt rågbröd med tydlig kumminsmak. Även detta bröd (bild 2) är gjort av ett i Tyskland inköpt rågmjöl. Alt verkade normalt, men brödet blev lite för hårt. Kanske skulle jag tagit ut det ur ugnen något tidigare. Smaken är det inget fel på.

Bild 3 visar skorporna som ligger och väntar på att ugnen skall svalna till 150 grader. Det hade den gjort 0200, och sedan kunde en trött bagare tumla i säng.
Skojaren Wedhandlar Wedholms ved brann efter första tändstickan, och ugnen gick snällt upp till 325 grader, så för en gång skull har jag inget att klaga på. Får han reda på det så höjer han antagligen priset.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Anders Fondin Sat, February 02, 2019 20:07:27

Om Du tar en skiva av Dina förnämliga bröd, jag blir så avundsjuk och skulle gärna bott i närheten av Ängby, så säg inte Goudaost för mästerlodzen, för då blir han sint 😊

Posted by mats krantz Sat, February 02, 2019 06:30:34

Hej Anders,
Så långt är det ännu inte gånget, men tack för tipset. Jag är öppen för alla idéer, så länge det inte är närodlat eller ekologiskt. Det finns utredningar som visar att det inte är det minsta nyttigare med ekologiskt odlad mat, och de enda som tjänar på det högre priset är handlarna. Skall man gynna klimatet, så skall man minska sitt köttätande och i stället äta mera bröd. Det låter som ljuv musik i öronen på en bagare.

Posted by Anders Fondin Fri, February 01, 2019 15:21:02

Det ser mumsigt ut. Är det hemkärnat smör och Goudaost på knäckebrödet?